Audiosysteem Sportstudio Shape

Sportstudio Shape

Sportstudio Shape is al sinds 1995 actief in Dronten. Dagelijks worden er groepslessen gegeven (hoofdzakelijk groeps-fitness) uit het bekende Les Mills programma. Vanzelfsprekend is de muziek, en de kwaliteit ervan, voor een groot deel bepalend voor de beleving van zulke lessen.

Omdat in de loop van de jaren de (geluids)techniek niet stil heeft gestaan vond de eigenaresse van de sportschool het tijd voor verandering. Het geluidssysteem moest up-to-date gebracht worden en voldoen aan de hoge, hedendaagse, eisen.

Hoge kwaliteit

Om de muziek tijdens de groepslessen volledig tot zijn recht te laten komen, en toch de apparatuur op een eenvoudige manier te kunnen bedienen, hebben we gekozen voor een setup waarin de muziek afgespeeld wordt op een iPad. Alle tracks zijn in afspeellijsten bewaard, en in ALAC-formaat opgeslagen op de iPad. ALAC is de Apple tegenhanger van het open-source formaat FLAC. Dit zijn beiden verliesvrije manieren van audio-compressie. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het MP3 of AAC formaat, waarbij bepaalde details en dynamiek uit de muziek verloren gaan. Op deze manier is een eenvoudige bediening gecombineerd met een goede en stabiele muziekbron.

D/A converter

cambridge-dac-1Om de digitale muziek hoorbaar te maken zal deze omgezet moeten worden naar het analoge domein. Dit is helaas niet de sterkste kant van een iPad; daar is hij ook niet voor gemaakt. Hiervoor is een DAC (digitaal naar analoog converter) van Cambridge Audio ingezet: de DacMagic plus. Deze D/A-converter is opgebouwd rond twee hoogwaardige 24-bits Wolfson WM8740 converters die gebruikt zijn in een gebalanceerde configuratie. Hierdoor wordt de omzetting van het digitale het analoge domein met zeer grote precisie uitgevoerd.

Mengtafel

Als mengtafel is gekozen voor een digitale mixer van QSC; de TouchMix-16. Deze mixer is de ideale combinatie tussen een alleskunner en eenvoudige bediening. Bij de microfoons kunnen de meest uitgebreide equaliser-curves ingesteld worden. Deze toonregeling maakt het mogelijk om het ongewenste rondzingen nauwkeurig te onderdrukken. De verstaanbaarheid wordt door middel van de ingebouwde compressor, limiter en gate functies verder verhoogd.
qsc-tm16
Als alles goed is ingeregeld blijven er vijf faders over voor de bediening:

  • volumeinstelling van de microfoon
  • volumeinstelling van de muziek
  • volumeinstelling achterspeakers
  • volumeinstelling voorspeakers
  • hoofd volumeregeling

Met behulp van het grote touchscreen, of op afstand met een gekoppelde iPad kan alles nu eenvoudig geregeld worden.

Luidsprekers

qsc-k12Goede luidsprekers staan niet garant voor een goed geluid. Daarvoor moet de hele keten natuurlijk prima op elkaar zijn afgestemd. Andersom geldt dat zeker wel: als de luidsprekers van nature niet goed klinken ga je het nooit meer redden door te spelen met de toonregeling of andere fancy apparatuur. De speakers moeten dus staan als een huis! Er is gekozen voor vier QSC K12 actieve luidsprekers. Dit zijn full-range luidsprekers met elk ingebouwde 1000 watt eindversterker. Ze bieden meer dan voldoende vermogen om de zaal op hun sloffen te kunnen vullen met een geluid dat gehoord mag worden. Maar ook bij de zachte passages, zoals bijvoorbeeld de body-balance, een yoga-achtige les, kun je er kippenvel van krijgen!

Op zoek naar een geluidsoplossing

Als je ook op zoek bent naar een passende geluidsoplossing voor je zaak dan kunnen wij daar prima in adviseren. Of je nu zoekt naar een klein systeem om meerdere ruimtes van achtergrond muziek te voorzien, of een zaalvullend geluid van hoge kwaliteit; we denken graag met je mee! Neem contact op voor meer informatie!