Mail registratie van een .com domeinnaam

Het gebeurt nog steeds: dubieuze bedrijven proberen eigenaren van websites bang te maken met de melding dat iemand anders hun domeinnaam wilt registreren met een .com een een .eu extensie.

Zelf ontving ik laatst ook een dergelijke mail:

Geachte heer/mevrouw,

Recent hebben wij telefonisch contact met u op proberen te nemen. Dit is tot op heden nog niet gelukt. We sturen u dus een email met daarin informatie over het volgende:

We hebben een aanvraag binnen gekregen om de website www.taivas-webconsulting.com te laten registreren. We zien in ons systeem dat u de eigenaar bent van www.taivas-webconsulting.nl. Helaas kan dit voor u in de toekomst verstrekkende gevolgen hebben, zoals verwarring in de zoekmachines als Google en Yahoo en/of imago- en omzetschade. We zijn daarom wettelijk verplicht om contact met u op te nemen om u het eerste registratierecht te bieden. Dit houdt in dat wij de aanvraag van de derde partij afwijzen en de website:

www.taivas-webconsulting.com

Na een akkoord zullen doorlinken naar:

www.taivas-webconsulting.nl

Het komt erop neer dat u de eerste optie op de domeinnaam krijgt, dit om eventuele problemen in de toekomst te voorkomen. De aanvraag is gedaan vanuit Almere.

Doorgaans zijn wij verplicht om de domeinnaam voor 10 jaar vast te leggen en te beschermen. De jaarlijkse prijs voor de .COM extensie is €19,75 per jaar. Dit betekent dus een eenmalig bedrag van €197,50. Wanneer de doorlink voltooid is, zal al het verkeer wat naar de .COM extensie gaat, automatisch op uw .NL extensie terecht komen. De verwerking hiervan duurt maximaal 24 uur. Deze domeinnaam is dan wereldwijd bereikbaar. De derde partij wordt afgewezen en deze kan niks met uw domeinnaam doen.

Overige informatie:

U ontvangt een eenmalige factuur van €197,50 exclusief btw voor een looptijd van 10 jaar.

Na een jaar kan het te allen tijde geannuleerd worden. U krijgt dan het resterende aantal jaren op uw rekening teruggestort.

Indien u hiermee akkoord gaat, stuur dan binnen 24 uur na ontvangen van deze email een akkoord per mail naar met daarin uw naam, adresgegevens en btw-nummer naar; jos.kuypers@nulldomeinnaamregister.com

Hierop volgend gaan wij de derde partij afwijzen en de doorlink in orde maken. U krijgt dezelfde dag nog alles per mail toegestuurd met alle informatie die u nodig heeft.

Met vriendelijke groeten,

Jos Kuypers

Domeinnaam Register

Gelukkig zijn ze zo vriendelijk om eerst contact op te nemen met de eigenaar van het .nl domein en hem/haar de optie te geven om als eerste dit domein te claimen.

Wat niet te doen

Ga niet in op dit soort aanbiedingen!

De kans dat er echt een kaper op de kust is is nihil. Als een derde partij echt de .com domeinnaam had willen claimen dan was deze opdracht gewoon uitgevoerd zonder dat er iemand contact met je had opgenomen. Het wettelijke “eerste registratierecht” bestaat dan ook niet; het principe “eerst komt eerst maalt” daarentegen wel. Een uitzondering daarop kan het merkenrecht zijn. Mocht je het bij toeval voor elkaar krijgen om cocacola.tld te kunnen claimen dan is de kans groot dat je de naam op korte termijn weer in mag leveren. Zie ook https://ictrecht.nl/2017/04/20/merken-domeinnamen-hoe-zat-ook-alweer/

Betaal verder nooit een domeinnaam-registratie voor 10 jaar vooruit. Registraties zijn overal jaarlijks stop te zetten.
Let wel op: de kans dat er daarna iemand anders met je oude domeinnaam aan de haal gaat is groter. ‘Oude’ domeinnamen worden relatief vaak opnieuw geregistreerd door derden, waarna er soms dubieuze websites op verschijnen zoals fake-webwinkels: https://www.consumentenbond.nl/nieuws/2018/consumentenbond-laat-850-foute-webwinkels-offline-halen

Wat wel te doen

Mocht je toch twijfelen en het zekere voor het onzekere willen nemen dan kun je altijd de .com of .eu domeinnaam gewoon zelf registeren als deze nog beschikbaar is. Doe dit dan bij een gerenommeerde partij; bijvoorbeeld waar je je .nl domeinnaam ook geregistreerd hebt of natuurlijk via Taivas.
De registratie van een .com of .eu domein kost e12,50 ex BTW per jaar, jaarlijks opzegbaar. Dus geen truken met verplichtingen voor 10 jaar.

Mocht je een dergelijke mail ontvangen hebben:

  • Negeer het gewoon; ga vooral niet op het aanbod in
  • Maak melding bij de Fraudehelpdesk
  • Twijfel je toch? Registreer de domeinnaam dan bij een vertrouwde partij. Voor iets meer dan een tientje neem je je twijfel weer weg

Zie ook de website van de Fraude helpdesk: https://www.fraudehelpdesk.nl/alerts/ondernemers-bestookt-met-mails-over-domeinnaam/