Raspberry Pi B+

Enige tijd geleden is er een nieuwe versie van de Raspberry Pi uitgekomen. De eerste versie had 256Mb RAM geheugen aan boord. Later werd de hoeveelheid geheugen verdubbeld naar 512Mb. Beide versies waren te koop met en zonder ethernet aansluiting.

In juli 2014 kwam de B+ versie van het Raspberry bordje uit. Nieuw hieraan zijn de vier USB poorten (in plaats van twee), meer I/O pennen voor de doe-het-zelver, en een verbeterde voeding. Met name dat laatste kan wel een verademing zijn. Zelf heb ik meerdere malen een haperende Pi gehad vanwege voedingsproblemen.

Raspberry Pi B+

 

De audio kwaliteit van de mini-jack aansluiting zou (mede door de verbeterde voeding) ook beter moeten zijn. Uiteraard gaat de echte audiofiel geen gebruik maken van deze mini-jack. Als je echt een goede geluidskwaliteit uit je Pi wilt halen sluit je er een externe DAC op aan (bijvoorbeeld de Cambridge Audio DAC-Magic plus).

Raspberry pi toepassen

Waar kun je de Raspberry allemaal voor gebruiken?
Eeeeh, ja… Waarvoor eigenlijk niet? Naast de gebruikelijke zaken als media-center of gewoon een leuk leer-projectje (het is een prima bordje om jezelf de beginselen van Linux aan te leren) heb ik de Raspberry gebruikt als:

  • Backup webservertje om een ‘sorry-pagina’ te serveren (NGINX webserver als reverse proxy)
  • Budget backup-unit: encrypted USB-harddisk aansluiten, en met behulp van rsync data kopiëren naar de Pi
  • Home automation: samen met een RFXcom transciever en wat klik-aan-klik-uit ontvangers kun je op een eenvoudige manier je verlichting bedienen. Combineer dit met een bluetooth dongle om de aanwezigheid van je telefoon te detecteren
  • Door een goedkope relais-kaart aan te sluiten kun je direct 230V schakelen met de Pi bordje (uiteraard altijd een beetje voorzichtig zijn in dat geval)

Kortom: met de Raspberry haal je voor een paar tientjes een leuk computertje in huis, waar je eigenlijk verbluffend veel mee kunt doen. Mocht je vragen of problemen hebben met je Raspberry laat het weten. Misschien komen we samen tot een oplossing!

De nieuwe Raspberry Pi B+ is onder andere te koop bij Hubbit voor E36,95 incl. BTW.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.